Forfatterparret bag pseudonymet Ellery Queen

Ellery Queen, Den nihalede kat

Ikke til salg

Ellery Queen
Ellery Queen er navnet på detektiven i romanen.
Default imageTORBEN RNIGSØ22. AUGUST 2020LÆSNING, SÆLGES
Den nihalede kat (1949:131)
Ellery Queen 1
Ellery Queen
Ellery Queen er et fælles pseudonym for de amerikanske forfattere og fætre Manfred B. Lee og Frederic Dannay.
Ellery Queen er et fælles pseudonym for de amerikanske forfattere og fætre Manfred B. Lee og Frederic Dannay.
Et spændende indblik i livet og stemningen i New York 1949. Man snubler meget hurtigt over en meget tidsbestemt racistisk tone især i omtalen af sorte i storbyen.
Med tanke for mordet på George Floyd den 25. maj 2020 i Minneapolis, hvor politiet i forbindelse med en meget brutal anholdelse brugte knæet til at passivisere en sort mand, er det tankevækkende at læse i bogen side 104 fra 1949: I seks år havde jeg med Harlem at gøre. Der kan man bruge knæet og komme med spørgsmål bagefter. Grimme fyre, hele det sorte slæng…! Sætningen kommer fra en betjent Young efter en tilsvarende voldsom anholdelse i slutningen af historien.
Hvis nogen skulle mangle forståelse for, hvorfor brugen af N-ordet kan virke så stødende, er Den Nihalede Kat en fin mulighed for at fornemme behandlingen sorte i 40’ernes USA frem til Rosa Parks demonstration imod forskelsbehandling i USA. Manfred B. Lee og Frederic Dannay er uden større hæmninger i brugen af ordet neger. Om forfatterne kan tages til indtægt for ordvalg og sprogbrug eller om det er et miljø, de beskriver, er vanskeligt at vurdere. Det er vilkår, vi hurtigt glemmer i dag.
11. november 2020
Bogen er til salg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *