Præsentation
Torben Ringsø Jensen
Jeg brænder for at skabe gode løsninger og fællesskaber. Kultur er for mig et centralt mål for mit arbejde. Jeg arbejder strategisk og målrettet på at skabe rummelige og inviterende miljøer, som understøtter en positiv og inkluderende kultur. Jeg har sammen med dem jeg arbejder sammen med, på et tidspunkt hvor det bestemt ikke var en selvfølge, bygget fællesskaber op som åbne og udadvendte fællesskaber. Fællesskaber kan have en tendens til at lukke sig om sig selv, især når de fungerer godt, hvilket kan føre til selvtilstrækkelighed og i sidste ende stagnation. Derfor har jeg fokuseret på at skabe et miljø, hvor vi aktivt inviterer nye deltagere ind, så fællesskabet forbliver dynamisk og levende.
For mig handler kultur om de vaner og det kodeks for omgang og tone, der præger vores samarbejde. Jeg handler på det nærværende, men med et langt perspektiv, hvilket har været en rød tråd i mit arbejde som formand for Børglumparken, hvor jeg har ledet projekter, der har gjort en positiv forskel for både beboere og miljøet.
Som næstformand i Frivilligcenter Herning, har jeg arbejdet med at integrere digitale fællesskaber i frivilligt arbejde. Mit mål er at skabe større engagement ved at gøre de digitale fællesskaber til en aktiv del af vores frivillighedsaktiviteter.
Jeg tror på, at vi opnår de bedste resultater, når vi tænker kreativt, er fleksible og samtidig holder fast i det, der fungerer. For eksempel oplevede jeg under et projekt i Børglumparken, at fleksibilitet og kreativ tænkning gjorde det muligt at inkludere nye beboere på en måde, der styrkede fællesskabet. Vi tilpassede vores tilgang, så vi kunne imødekomme forskellige behov, hvilket førte til en større deltagelse og et stærkere fællesskab.
Mit fokus er på at skabe langvarige løsninger, hvad enten det handler om at styrke fællesskabet, fremme bæredygtige initiativer eller løse praktiske udfordringer. For eksempel har jeg i Børglumparken implementeret en genbrugsordning, der både reducerer affald og skaber fællesskab gennem fælles aktiviteter omkring affaldshåndtering.
Jeg kombinerer en praktisk tilgang med evnen til at tænke ud af boksen, så vi kan finde kreative veje til at opnå målene. For eksempel udviklede jeg en idé til at omdanne en ubenyttet plads i Børglumparken til en fælleshave, hvor beboerne kunne dyrke grøntsager og samtidig skabe sociale aktiviteter, hvilket både styrkede fællesskabet og gav et grønt pusterum i boligområdet.
Som social entreprenør har jeg erfaring med at forny og fastholde initiativer, der skaber værdi for fællesskabet. For eksempel har jeg været med til at revitalisere en fællesspisningsordning i Børglumparken, der oprindeligt var ved at miste opbakning. Det er blandt andet bestemt, at de, der står for det praktiske, også er de der bestemmer. Det har fastholdt de aktive, og det har betydet, at vi nu på sjette år fortsat har fællesspisning hver uge.
Gennem mit bestyrelsesarbejde har jeg opbygget stærke netværk og arbejdet målrettet med social bæredygtighed. Jeg kan fungere både som frivilligkoordinator, rådgiver og konsulent, hvilket giver mig en bred forståelse for de udfordringer og muligheder, der er i arbejdet med mennesker og projekter.
Det er vigtigt for mig at lytte og forstå, hvad der er betydningsfuldt for de mennesker, jeg samarbejder med. Jeg tror på, at vi når længst med samarbejde og gensidig respekt – både i små og store projekter. Som koordinator vil jeg bidrage med overblik, struktur og et engagement, der sikrer, at alle kommer i mål sammen. Jeg ser mig selv som motivator og igangsætter, der skaber de nødvendige rammer for, at vi sammen kan nå vores fælles mål.
Nabofællesskaber
I det gamle Grækenland var bystaten hver borgers ramme, når han skulle lære, hvad der var godt eller skidt. I dag er der mange andre fællesskaber, der bejler om rollen som opdrager til fællesskab. Skoler, foreninger og samfundet får i realiteten tildelt rollen – i konkurrence med en række andre roller.