John Steinbeck Månen er skjult_edited

John Steinbeck: Månen er skjult

Bogen blev skrevet som en del af Steinbecks indsats for at støtte de allierede under krigen. Den blev smuglet ind i besatte lande og fungerede som en inspirationskilde for modstandsbevægelsen.

Oprettet

5. juni 2024

Redigeret

5. juni 2024

Roman skal læses med bevidstheden om, at den er forfattet og udgivet i 1942, netop hvor nazityskland er begyndt at vise tegn på svaghed. Tyskerne oplever hård modstand ved Stalingrad og de allerierede er i fuld gang med at opruste propagandaen, der skal sætte gang i den gryende modstandsbevægelse i de besatte lande.

Den konkrete opbakning til kampen mod fascismen begynder efterhånden at tage form i lande som Norge og i Danmark med nedkastning af våben til  modstandsbevægelserne.

Månen er skjult spillede en vigtig rolle i krigens intellektuelle og kulturelle modstand. Den viste, hvordan litteratur kunne være et våben i kampen mod tyranni og undertrykkelse. Ved at give stemme til de universelle temaer om frihed, mod og modstand, hjalp Steinbeck med at opretholde håbet og viljen til at kæmpe videre i en af historiens mørkeste tider.

 

Hjemme
Udgivet: 1942
Læst: 05-06-2024