Troldmanden fra Lublin

Isaac Bashevis Singer: Troldmanden fra Lublin

"Troldmanden fra Lublin" er en erotisk kunstnerroman om en overmodig og succesrig polsk jøde fra forrige århundrede, der gennem sine løgne mister sin udstråling og dermed sin magt over kvinder og sit publikum - e-reolen (2023).

Oprettet

17. februar 2023

Redigeret

8. maj 2023

Historien foregår i det russisk besatte Polen i sidste halvdel af 1800-tallet. Hovedpersonen Jasha Mazur er en sekulariseret jødisk tryllekunstner og en lokal stjerne, der nyder stor popularitet ikke mindst hos kvinderne man møder. Jasha er en typisk libertiner, hvor lyst til livet og begæret efter kvinder styre hans liv og livsbane. Jasha har af samme grund adskillige forhold til kvinder, som han af et godt hjerte og begær holder meget af.

Da et af hans forbindelser begynder at lægge planer for deres fælles liv, Jasha er allerede gift med barnløse Esther, slipper heldet op og hele hans tilværelse bryder sammen. Hans ender i selvvalgt isolation og askese. Som en slags bodshandling for hans tidligere udsvævende liv.

Filosofisk er romanen en fortælling om den bodfærdige jøde, der møder sin tro, den dag han erkender ansvaret for sin næste og for sine egne handlinger. 

 

Biblioteket og e-reolen
Udgivet: 1960
Læst: 2023-02-12

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *