Johannes V. jensen: Norne-Gæst

Johannes V. jensen: Norne-Gæst

Norne-Gæst er tredje, selvstændige bind i romancyklussen Den lange Rejse, som indbrragte Johannes V. Jensen Nobelprisen i litteratur i 1944. Den lange Rejse omhandler menneskeslægtens udvikling fra urtiden frem til det femtende århundrede. Stenaldermyten Norne-Gæst udkom første gang i 1919 og handler om drengen Gæst, som er født på en boplads på Sjællands vestkyst. - e-reolen (2013).

Oprettet

17. februar 2023

Redigeret

8. maj 2023

Med nedslag der rækker over tre tusinde år følger vi drengen, jægeren, bonden og skjalden Gæsts rejse i tiden. Som en slags opdagelsesrejsende i kulturhistorien. Fra stenalderens jæger og samler til omvandrende skjald i Norden. Johannes V. Jensen forsøger at skabe en menneskeheden historie med centrum i Danmark på Sjællands vestkyst. Synes at være lidt en vel rigelig nationalromantisk fortælling. Jeg er ikke helt spids på, om det lige er sagen for en af dansk litteraturs sværvægtere.

I 1999 blev hans historiske roman Kongens Fald kåret bogen til det 20. århundredes bedste roman (i Danmark forstås) af Politikens og Berlingskes læsere. På Wikipedia omtales Johannes V. Jensen som modernist. Hvilket sikkert også er korrekt! Men måske kan selv modernister med tiden forekomme lidt altmodisch. Johannes V. Jensens mere modernistiske værker kommer mest frem i hans senere tekster. Om Norne-Gæst hører til blandt dem, har jeg ingen anelse om.

 

Hjemme/e-reolen
Udgivet: 1919
Læst: 2023-02-20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *