Peder Jensen

Peder Jensen

Peder skrev inden sin død i 1937 en lille levnedsbeskrivelse, som giver et meget fint indblik i tiden omkring sidste halvdel af 1800-tallet i Jylland. Peder var søn af en fattig hedebonde i Gludsted. I 1876 blev han gift med sin store kærlighed, Sidsel Marie Jensen fra Grædstrup, som han mistede igen i 1892, efter hun havde født ham 7 børn. Følgende tekst bygger delvist på Peder Jensens levnedsbeskrivelse, Til mine Børn. Biografien er en hyldest til Sidsel. Peder Jensen havde et stærkt ønske om, at det måtte gå hans børn bedre, end det var gået for ham selv.

Oprettet

19. april 2021

Redigeret

14. maj 2023

Hedebondesøn og landpostbud

 

Peder er født den 9. november 1851 i Ejstrup Sogn og døbt i Ejstrup Kirke den 26. december 1851. Han er søn af Jens Pedersen og Ellen Marie Olesdatter. Han vokser op det på heden, i det der dengang var en samling gårde ved Gludsted. Det gør han sammen med storesøsteren, Sidsel Marie, som er 7 år ældre end Peder. Da Peder er 5 år får han en lillesøster, Ane Kathrine. Familien hører til hedebønderne i Jylland, og tilværelsen er præget af hårdt slid og de ofte meget magre jorde. Jens Pedersen råder i 1855 over 4 jordlodder.

 

Moderen Ellen, der selv er fra Nørre Gludsted, dør, da Peder blot er 6 år den 26. juni 1857. Lillesøsteren er på det tidspunkt kun 2 år. Det har været en svær tid, og Jens Pedersen er fortsat alene med børnene, da Peder 5 år efter bliver konfirmeret i Nørre Snede Kirke. I kirkebogen noterer præsten standpunktet Mg i både kundskab og opførsel.

Ejstrup kirke o. 1920
Ejstrup kirke o. 1920
 

Som det var sædvane dengang på landet, bliver Peder hurtigt sendt ud for at tjene. Efter høsten i 1965 tager han til Torup i Vrads Sogn for at arbejde for Jens Hansen. Den 19. november skrives han ind i kirkebogen. Han drager dog videre allerede året efter igen om efteråret i november 1866 til Dauding i Grædstrup Sogn, hvor han har fået plads hos en gammel enke, Ane Kirstine Nielsen.

Peder og Sidsel forlover sig 1874, mens de tjener sammen på Birkeholm. Hendes far Jens Nielsen var død flere år forinden. 1. november 1874 rejser Peder og Sidsel sammen med de andre tjenestefolk fra Birkeholm i protest imod en lunefuld husherre Frederik Carl Jørgen Asmussen. Peder Jensen tjener i vinteren 1874-75 på Rodvigsballe, der på det tidspunkt er ejet af politikeren, etatsråd J.P. Chr. Holst. 

 
Grædstrup Kirke
Grædstrup Kirke

Peder og Sidsel gifter sig den 4. november 1876 i Grædstrup Kirke. Bryllup foregår i Nimdrup hos svigermoren. Gæsterne er Jens PedersenMaren Jensen og to brødre med hustruer og Peders læremester Jørgen Hjarsbæk og med hustru.

Parret flytter til en lejet bolig på vejen mellem Vinding og Fuglsang. Her får parret en søn den 4. juli 1877 Jens Peter, som ikke er helt fuldbåren. Kun 11 dage efter dør han.

I september 1877 indkaldes Peder til mønstring i Fredericia. Han vender tilbage og den 16. juni 1878, får parret en ny Jens Peter. Han overlever. Samme efterår flytter parret til en lille ejendom neden for Vinding Skov. Peder Jensen ernærer sig som træskomager på det tidspunkt.

Den 10. april 1881 får parret endnu en søn, Marius. Sidsel begynder at få det dårlig efter barselslejet. To år efter den 30. april 1883 kommer Jens Kristian til. Sidsels helbred forværres igen. Den 4. februar 1885 endnu en søn Anton.

Samme år om sommeren dør faren Jens Pedersen. Hans begraves på Nørre-Snede kirkegård.

Den 10. marts 1887 føder Sidsel datteren, Marie. Kort forinden dør Maren Jensen Sidsels mor i Nimdrup.

Den 17. marts 1889 får parret sit sjette barn Jeppe. De bor fortsat Hundsømose i Vinding Sogn med seks børn og tjenestepigen Sidsel Marie Cathrine Pedersen på 15 år.

Den 6. juni 1891 kommer Maren Jensen til verden. Herefter forværres Sidsels sygdom. Lægen konstaterer blegsot og i julen og nytåret går det ned ad bakken for Sidsel. Peder er på besøg hos søster og svoger den 31. december. 5. januar 1892 bliver lægen tilkaldt. Natten til den 6. januar sover Sidsel ind og efterlader Peder med 7 børn.

Billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *