Sidsel Marie Jensen, oldemor

Sidsel Marie Jensen

Sidsel var min oldemor fra Grædstrup uden for Skanderborg. Hun fødte syv børn inden hun døde i barselsseng den første eller anden januar 1892.

Seneste redigeret

11. august 2022

Henvisninger

 

Sidsel var min oldefar Peder Jensens helt store kærlighed. Hun døde som 41-årig og efterlod sig 7 sunde børn, hvoraf den sidste blev min bedstemor Maren Jensen

Opgøret på Birkeholm

 

Sidsel Marie Jensen og Peder Jensen er begge fra 1851 og møder hinanden første gang, mens de begge tjener hos den koleriske landinspektør Frederik Asmussen på Birkeholm ved Grædsted. Sidsel og Peder forelsker sig og forlover sig i 1874.

Birkeholm ved Grædstrup luftfoto 1948
 

Der er ingen tvivl om, at landinspektør Asmussen var en dygtig landinspektør og også organisator. Vellidt som arbejdsgiver blev han dog aldrig. I 1874 var han en af hovedmændene bag oprettelsen af Danmarks landinspektørforening, som den eksisterer i dag. 

 

En arrogant husets frue, Ida Louise og en uberegnelig arbejdsgiver fik de tjenestegørende på Birkeholm til kollektivt at opsige deres stilling på gården, så de den 1. november 1874 i samlet flok forlod Birkeholm. For Sidsel betød det, at hun fik ansættelse på Lille Vingum. Sidsel og Peder var på dette tidspunkt kærester omend ikke forlovede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.