Sidsel Marie Jensen

Sidsel Marie Jensen

Sidsel var min oldemor fra Grædstrup uden for Skanderborg. Hun fødte syv børn inden hun døde i barselsseng den første eller anden januar 1892.

Oprettet

6. august 2022

Redigeret

15. maj 2023
 

Sidsel var min oldefar Peder Jensens helt store kærlighed. Hun døde som 41-årig og efterlod sig 7 sunde børn, hvoraf den sidste blev min bedstemor Maren Jensen.

Opgøret på Birkeholm

 

Sidsel Marie Jensen og Peder Jensen er begge fra 1851 og møder hinanden første gang, mens de begge tjener hos den koleriske landinspektør Frederik Asmussen på Birkeholm ved Grædsted. Sidsel og Peder forelsker sig og forlover sig i 1874.

Birkeholm ved Grædstrup luftfoto 1945

Der er ingen tvivl om, at landinspektør Asmussen var en dygtig landinspektør og også organisator. Vellidt som arbejdsgiver blev han dog aldrig. I 1874 var han en af hovedmændene bag oprettelsen af Danmarks landinspektørforening, som den eksisterer i dag. 

Den arrogante husets frue, Ida Louise og en uberegnelig arbejdsgiver får de tyendet på Birkeholm til i samlet flok at opsige deres stilling på gården. De lader stedet i protest den 1. november 1874. For Sidsel får ansættelse på Lille Vingum, mens kæresten Peder Jensen fortsætter til Rodvigsballe lidt derfra.

Billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *