Billede mangler

Ane Cathrine Eriksdatter

En usædvanlig profil i min slægt. Hun er født udenfor ægteskabet af Ane Johanne Jensdatter og kommer til at leve et omflakkende liv i Østjylland.

Oprettet

4. marts 2021

Redigeret

12. marts 2023

Født i Gødvad

Hun er født den 10. november 1817 i Gødvad sogn og blev døbt den 30. november.

Moren Johanne Jensdatter er ikke gift, da hun nedkommer. Faderskabet bliver efterfølgende med vidners nærværelse tilskrevet Erik Hansen, Gødvad. En far som forsvinder ud af billedet, da han flytter til nabosognet Sinding i 1828. Her gifter han sig med den kun 19-årige Margrethe Jensdatter, Sinding den 12. oktober. Han er selv knap 40 år.1

Den 2-årige Ane bliver vaccineret mod kopper af Krieger den 16. juli 1820. En vaccination var påkrævet i mange situationer.

Uægte børn

Børn, der var født uden for ægteskabet, i modsætning til ægtebørn, hvis forældre var gift i undfangelsesperioden eller senere er blevet gift med hinanden. Begrebet blev anvendt nedsættende. Det at en kvinde fik et barn udenfor ægteskabet, var i vidt omfang stigmatiserende for kvinden.

Opvækst i Vejlby

Ane vokser op hos moren, og efter hvad af- og tilgangsregistrene beretter, så lever hun en omflakkende liv. Moren flytter sammen med datteren til Vejlby (i dag en del af Århus Kommune). Den 29. april 1832 bliver Ane konfirmeret i Vejlby. Hendes skudsmål lyder på god opførsel.

I lære som tjenestepige

I 1832 bliver Ane ansat som lærling hos skrædder i Lystrup Peder Pedersen Wittrup. I 1833 flytter Ane Cathrine sammen med familien fra Lystrup til Todbjerg.

I 1834 rejser hun til Veng sogn med et skudsmål af pastor i Todbjerg den 29. april 1834. Kirkebogen oplyser, at hun er tjenestepige i Hylling Skov.

Gift med Jens Pedersen

Ane Cathrine og Jens Pedersen bliver viet fra Veng kirke den 11. marts 1837.

De får deres første barn i Veng en dreng den 6. september 1837.

7. september 1837 flytter Ane og Jens fra Veng til Tulstrup sogn og sandsynligvis til Hylling Skov ved Javngyde. (Muligvis til Jens’ forældre?)

Han bliver døbt Peder Jensen i Tulstrup kirke den 8. oktober.

Poul Jensen bliver født den 17. december 1840.

Ane og Jens får den 2. oktober 1845 en datter, som døbes Johanne Marie Jensen.2

Ane dør i Hylling Skov den 15. juni 1873 og Jens den 25. februar 1899. Begge blev begravet på Tulstrup sogns kirkegård. 

Noter

1. Til Sinding sogns kirkebog oplyser han Erik Hansen Dam, 35 år, men personen er efter al sandsynlighed den samme Erik Hansen. Sammen med Margrethe får han 23. januar 1830 en datter, som får til omtrent samme navn Ane Katrine Eriksdatter.

2. Johanne Marie er oldemor til mig.

NB: Med skyldig tak til Rita Holden Olesen, Esbjerg.

Kilder

En reaktion

  1. Jeg takker for rosen, men fornøjelsen er helt på min side.
    Det sker man finder nogle personer, som man slet ikke kan lade være med at følge. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *